,

Still Life in Rio // Olfactive Studio.

Bakom nischmärket Olfactive Studio står Céline Verleure som bl.a. varit med om att skapa Kenzo Jungle tillsammans med parfymörerna Dominique Ropion och Jean-Louis Sieuzac. Kenzo Jungle var en av mina första doftförälskelser och jag minns fortfarande den varmt honungslena kryddigheten som gav doften dess exotisk aura, inte helt olik Diors Dolce Vita men på något vis mörkare, djupare.

Céline Verleure har en något brokig bakgrund. Från drömmar om att bli arkitekt valde hon istället att studera marknadsföring. Hur hon från detta kom att komma i kontakt med Pierre Broc, som var med om att skapa Kenzo som dofthus, är något oklart men med Pierre Broc som mentor fick hon ta del av parfymskapandets ädla konst. Även om Céline Verleure valde att pröva lyckan med andra ting under ett flertal år så fanns passionen för dofter kvar och ur  sin blogg ”Parfymer som inte finns (ännu)” kom idéen om att sammanföra fotografi med doft.

“Olfactive Studio is an encounter between contemporary artistic photography and perfumery; between the eye and the nose this is the first time ever that perfumers have teamed up with photographers to draw inspiration from their oeuvres. They sense the images capture their essence.” – olfactivestudio.com

Enligt fragrantica.com så kom Celine Verleure först upp med namnen på de tre första dofterna som släpptes 2011 för att sedan dela dessa namn med tre olika fotografer som fick tolka dem fritt. Ur detta föddes tre bilder som fick agera som inspiration åt de parfymörer som till slut skapade dofterna.

Still Life in Rio // Olfactive Studio

Flavio Veloso är en brasiliansk fotograf som specialiserar sig på landskapsbilder, jag tycker att det här fotografiet är helt magiskt vackert. Det känns verkligen stilla, rogivande och nästan fängslande, jag kan inte sluta titta på det. Jag upplever även att näsan bakom Still Life in Rio, Dora Baghriche, verkligen fångat fotografiets väsen med den doft som hon skapat för Olfactive Studio. Dora Baghriche, utbildad på anrika ISIPCA, har tidigare skapat dofter för bl.a. Versace, Oriflame och Cacharel, hon är även näsan bakom Yves Saint Laurents senaste dofthit Mon Paris.

Still Life in Rio börjar med en sprakande citrusbukett av yuzu, citron och mandarin – zesty, fresh and sparkly. Jag är välbekant med både mandarin och citron men yuzu har jag endast stött på som doftnot, tydligen ska frukten smaka som en blandning av mandarin och grapefrukt. Min näsa plockar upp söt mandarin med en något bitter eftersmak. Även mint och ingefära står med som toppnoter men mandarinen är så övergripande att den tränger ut allt annat. Efter en halvtimme så slår all that sweetness ut i full blom när mandarinen minglar samman med krämiga toner av kokosvatten. Andra noter som står med i doftbeskrivning är bl.a. peppar, läder och rom men av dem känner jag inget. Det är svårt att beskriva Still Life in Rio, men det är alltid svårt att beskriva dofter. Parfymen får mig att tänka på sommarvärme, vita stränder och läskande Fanta och jag vill bara dränka mig i den. Still Life in Rio är nog den av Olfactive Studios dofter som känns mest mainstream, som en vuxen version av Escadas sommardofter. Extremt svår att tycka illa om kommer den här enkla men ack så ljuvliga doft att bäras av mig under hela sommaren – the perfect summer scent!

Info: ca 850 – 900 kr hos Åhlens City Stockholm, gents.se och boutiqueideale.com

*pressutskick

2 Kommentarer
 1. Eva
  Eva says:

  Jag är mycket glad över att du visade denna bilden för oss!
  Precis som du beskriver kan jag “fastna” i en bild, både om den är rogivande eller oroande.
  Bilden ovan upplever jag på samma sätt som du.
  Tittade in på hans hemsida och fastnade totalt för Tudo Azul no Rio II. Åååå!
  Nu måste jag självklart ha parfymen!

  Svara
 2. Mila
  Mila says:

  Älskar Olfactive Studio! Min signaturdoft är deras Chambre Noir, doftar som en rökig rockklubb i en källare. Läderjackor, lite sprit, lite sött och ja, bara sådär helt underbart udda. Precis som jag älskar det. Får dessutom höra att doften verkligen passar mig så himla himla bra, vilket är så himla roligt.

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

elva + 9 =