Torrbollar, se hit! Ni behöver inte låta ansiktet trilla av i vinter eller sopa upp torrhetsflagorna efter er cause I got your back! Eller rättare sagt ordförande för Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation Annica Joensuu has got your back. Låt oss nysta i vilka ingredienser ni ska kolla efter och hur ni kan ge er hud lite extra kärlek i vinter.

Annica Joensuu, ordöfr

The one and only: Annica Joensuu, ordförande i SHR och alla beautybloggers och hudterapeuters BAE

Låt oss först börja med att prata om fuktighetsbindande, fuktighetsbevarande och fuktighetsgivande ingredienser och reda ut dessa begrepp lite. Fuktighetsbindare binder fukt i huden, fuktighetsbevarare stänger inne fukten genom att lägga sig som ett “lock” på huden och fuktighetsgivare (a.k.a humektanter) drar till sig fukt från luften men i värsta fall om fukthalten i luften är lägre än den i huden sker det motsatta (som under vintern när inomhusluften är så torr att man torkar ihop som ett sviskon i Sahara). Många hudvårdande produkter består av en mix av ingredienser från alla tre kategorierna. På vinterhalvåret kan det dock vara smart att hålla sig till produkter som innehåller mer fuktighetsbindande och fuktighetsbevarande ämnen, mer om detta nedan.

Sviskon

Sviskon

Vilka är de vanligaste fuktighetsbindande ingredienserna?

Annica: Vanligast är karbamid (carbamide) som ingår i NMF (Natural Moisturing Factors) och är billig att framställa, övriga ämnen i NMF är bl.a. aminosyror, PCA, urea och laktat men det finns fler. PCA (pyrrolidonkarboxylsyra eller pidolsyra) är en mycket bra fuktbindare som har låg toxicitet, de är ej allergiframkallande men kan ge lite rodnad eller stickningar. Alla dessa ingredienser binder fukt i stratum corneum som är det yttersta lagret av epidermis (överhuden).

Vilka är de vanligaste fuktighetsgivande ingredienserna?

Annica: Dessa kallas också humektanter, bl.a. propyleneglykol och glycerol (glycerin), de är hygroskopiska dvs de drar till sig (och till huden eftersom de ligger där) fukt från luften.

selena-gomez-shocked

What!!! Inga humektanter alls på vintern???

Men what, ska jag sluta använda hudvård med humektanter under vintern?

Annica: Ja och nej. Om man ska vara ute i stark kyla (d.v.s. många minusgrader) t.ex. om man är ute lång tid i fjällen så ska man  helt undvika fuktcremer, då de oftast innehåller humektanter. Detta gäller dock bara cremer och ej rengöring då man sköljer av rengöring (den ligger alltså inte kvar på huden). Om man bara är i ”stan ” och bara ska till och från jobbet så är det ingen fara. Så undvik bara cremer med humektanter om du ska vara ute mycket/länge i stark kyla.

Och hur är det med fuktighetsbevarande ingredienser då?

Annica: Fuktighetsbevarande ingredienser (och produkter) kan också kallas för occlusiver, de fungerar som så att de stänger inne fukten då det lägger sig som ett lock på huden. Alla fetter och oljor har denna effekt. Termen används av hudterapeuter men är inte vanligt bland tillverkare vilket gör att allmänheten kanske inte hört ordet. Många leverantörer av hudvårdsprodukter använder istället namn som klimatcreme eller liknande istället.
Det är inte bara cremer för vintern som kan vara occlusiver utan det finns masker som fungerar likadant, ta t.ex. paraffinmasker. Sedan finns det gummimasker som görs hos hudterapeuter. Om man lägger en crememask på huden och sedan en gummimask ovan på så kommer de aktiva ämnena i crememasken att penetrera huden bättre då gummimasken blir som ett lock på huden. Ibland blir det också en kemisk reaktion mellan crememasken och gummimasken så att värme utvecklas och då penetrerar ämnena ännu bättre.

Sa någon NMF?!

Sa någon mineralolja?!

Men hur är det med mineraloljor, fungerar de bra som occlusiver?

Annica: Mineraloljor är utmärkta som occlusiver, därför gillas de så av läkare. Om man har t.ex. atopiskt eksem, så har man en nedsatt barriärfunktion i huden och kan ej hålla kvar fukt. Mineralolja är då väldigt bra för att undvika att huden blir så torr (yttorr). Däremot ska man förstår att mineraloljor inte är som fetter eller oljor.

Vilka är dina bästa vintertips när huden blir yttorr?

Annica: Tvätta med mild och icke-uttorkande rengöringsprodukt på kvällen. Återfukta med ett bra ansiktsvatten. Smörja in huden med en bra återfuktande creme. Använd gärna lite fetare creme på vintern. På morgonen kan det räcka med att fräscha upp huden med ett milt icke-uttorkande ansiktsvatten och applicera en bra skyddande creme. Undvik så kallade fuktcremer på vintern då de kan innehålla humektanter och när luftfuktigheten är lägre (som på vintern) så fungerar dessa tvärtom: de drar fukt från huden till luften och huden blir torrare. Andra faktorer som faktiskt “torkar” ut huden på vintern är: torrare innomhusklimat, samt kyla och vind.

Och vad har du för vintertips för en riktigt torr hy?

Annica: Torr hud beror på en nedsatt produktion av talg, man behöver då arbeta med att stimulera huden till att producera mer. Då finns det olika behandlingar som exempelvis microneedling, massage samt andra behandlingar som ökar cirkulation. När det kommer till produkter så kan man använda sig av lite fetare produkter som kan ersätta talget på hudytan. Vilken typ av fett eller olja man väljer är en smaksak.

Både mitt och Annicas sista tips är att man bokar en tid hos en hudterapeut som är auktoriserad av SHR, på det viset kan du och din hudterapeut gå igenom just vad din hy har för behov, här kan du söka på salonger som är medlemmar i SHR.

8 Kommentarer
 1. Camilla
  Camilla says:

  Jätteintressant läsning, hurra! Lärde mig mycket. Speciellt intressant om mineralolja som jag uppfattar att många personer tycker är så dåligt. Det känns lite som att det beror helt på vem man frågar och vilka värderingar man har.

  Svara
  • Little Miss Consumer
   Little Miss Consumer says:

   Mineralolja har ju avskytts som pesten under de senaste 10-15 åren, mest av folk som försöker sälja “naturliga” produkter och mycket på grund av ren okunskap. Själv älskar jag mineralolja. Kul att du gillade inlägget.

   Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] oss torrisar så kan occlusiver var riktiga räddare i nöden. Vi har talat om occlusiver innan (här) och de funkar helt enkelt som så att de lägger sig som ett lock på huden och stänger inne fukt […]

 2. […] tips för att sköta huden bäst under vintern är att använda sig av mild ansiktsrengöring (läs resten här). Annica är typ The Queen of Skin Care, så jag lyssnar på henne och har plockat fram fyra […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × tre =