Fördomar och folk!

Gick igenom mina bloggutkast och såg att jag missat att besvara några frågor från min senaste ama (ask me anything). Bästaste Liselotte undrar vilka fördomar folk har om mig. Upplever ofta att människor tror saker om mig innan de lärt känna mig, men detta är säkerligen en känsla jag delar med många. Vanligaste är faktiskt att män blir förvånade när de inser att jag är någorlunda intelligent, man kan riktigt se i deras ansikten: ögonen spärras upp, brynen höjs något och munnen förvandlas till ett förvånat o eller så dras mungiporna ner lite som att de säger hmmm… Var seriöst tillsammans med en kille som efter två år gav mig den blicken och sa: men du är ju smart… Eh, ja. Tog det dig två år att komma på det!?

När män inser att jag är smart

Vill dock inte sticka under stolen med att jag själv är rätt fördomsfull men har lätt att ändra åsikt om en människa när jag kommit hen närmre. Så, here goes!

Liselotte: Främsta fördomen du mött/möter för att du:

– Bloggar om skönhet – från de som inte är så insatta i beautybranschen (läs män) får jag ofta hintar eller kommentarer som kokar ner till att skönhet är ett trivialt ämne som är ytligt och enkelt att skriva om. Jävla trams säger jag. Skönhet handlar om allt från etik till kemi, konst, historia, identitet, kön, ekonomi, kapitalism, klass och en massa, massa mer. Skönhetsbranschen är enorm, bara mellan 2011 till 2014 så ökade försäljningen av dekorativ kosmetik (smink) med nästan en miljard kronor och detta bara i Sverige (källa: KTF). Nej, jag tycker förvisso inte att ett specifikt ämnes värde bör mätas i hur väl det säljer men siffrorna visar helt klart att smink är så pass viktigt i många människors liv att att man bör sluta upp med underskatta det arbete som skönhetsbloggare och skönhetsjournalister gör.

En annan fördom, som kommer från i princip alla som inte själv har en blogg,  är det är en jävla dans på rosor att driva en blogg. Att man får en massa pressutskick utan att behöva göra något jobb samt att livet är allmänt fab. Ja, jag älskar verkligen min blogg men det betyder inte att jag inte lägger ner sjukt mycket obetalt arbete på den. Att driva en blogg tar tid, engagemang och oftast en hel del pengar (dator, kamera, produkter som köps enkom för bloggen, stativ, extra minneskort och batterier, ljussättning, en massa props till bilder etc). Något som stör mig enormt mycket är respektlösa frågor om pressutskick och varför företag skickar pressprover till mig. Hmmm…. kanske för att min blogg är väldigt bra, har många besökare som litar på mitt omdöme och kanske köper de produkter som jag skriver om!?!?!

“-Det kan ju inte vara så svårt att blogga, jag kanske borde börja så att jag också kan få pressprover, haha”

Har ni tänkt på att företag skickar pressprover till bloggare av exakt samma anledning som de skickar det till tidningar: för att de hoppas att vi ska skriva om dem, för att det är extremt billig reklam som kan ge extremt bra vinstutdelning!!!

– Pluggar genusvetenskap – att folk i allmänhet tror att jag har koll på ALLT som händer inom fältet. Typ varenda liten minidebattartikel som berör feminism. Seriöst, vet ni hur mycket det är? Hint: JÄTTEMYCKET!!! Sedan från män, och detta kommer BARA från män, finns det en tro om att jag ska bemöta deras urblåsta argument med god ton. Som när jag får detta kastat på mig: “Vet du att hen betyder höna på engelska?”

WHAT!!!!!! Nä gud gör det?? Vet du att idiot betyder samma på svenska och engelska?

– Lider av psykisk ohälsa – att jag inte mår as bara för att jag ser glad ut. Folk är så extremt okunniga om psykisk ohälsa att det är skamligt. Jag har levt med psykisk ohälsa sedan jag var runt 11-12 år och är så otroligt van vid det att jag lärt mig hur jag ska emotionshantera för att klara av att studera och/eller sköta ett jobb. Men jag mår i princip alltid dåligt. Och har alltid gjort det. Detta är något jag har accepterat och känner mig okej med. Folk förstår dock inte hur jävla jobbigt det är. Jag kan inte ha relationer, umgås med människor OCH samtidigt studera och/eller arbeta. Jag får välja bort. Nu när jag sommarjobbar orkar jag knappt upprätthålla några sociala relationer alls, det blir för dränerande. Jag MÅSTE få vara ensam och vila upp mig efter att jag umgåtts med människor annars går jag sönder. Men sedan jag valt bort relationer med män har mitt liv dock blivit betydligt enklare.

– Styrketränar – hur lång tid det tar och hur svårt det är för en kvinna att bygga upp muskelmassa. Hade seriöst en dude som bah: det räcker ju med att en tjej kör deff och bulk i en säsong så har hon fått muskler. Eh nä. Det funkar INTE så grabben. Annars hade kvinnliga bodybuilders varit lika stora som de manliga. En annan fördom jag ofta stöter på är att folk tror att det är okej att älta sitt ät- ock kroppsstörda beteende med mig som att jag skulle förstå eller ens vara intresserad. Jag är sååå trött på folk som: “-ja, jag tränar inte för att bli stor. Eller: “- det är ju helg och då får man synda lite med choklad”. Håll käft med dina kropps- och ätstörda kommentarer, jag vill inte höra dem, jag kämpar väl för fan med mina egna problem.

Värsta är dock när folk kallar mig för duktig!!! SNÄLLA LÄGG AV. Det handlar inte om att vara duktig, jag tycker att det är kul, givande och skönt att träna. Inte säger jag att du är duktig för att du går och flugfiskar eller bowlar?????

Shit vilken bitterfitta jag låter som, härligt. Älskar själv bittra haggor mer än livet. Vad säger ni, är det dags för en nya ama snart?

15

6 Kommentarer
 1. Emilie
  Emilie says:

  asså. tack för detta inlägg. så jävla skönt och typ cleansing att läsa detta pga blir så lätt frustrerad av hur hela världen försöker få en till en enkelt förklarad tvådimensionell stereotyp. människor är fkn komplicerade & mångfacetterade varelser och vi kan, för det mesta, hålla mer än en tanke i huvudet åt gången.

  also, i feel you på punkten psykisk ohälsa. <3

  Svara
  • Little Miss Consumer
   Little Miss Consumer says:

   Men gud EXAKT! Blir så jävla irriterad på att man inte tillåts vara komplex för att man tillhör en underpriviligerad grupp, ju högre upp i hierarkin man kommer ju med djup får man ha typ <3 <3 <3

   Svara
 2. Maria
  Maria says:

  Jag gillar verkligen inte heller ordet “duktig”, inte i något sammanhang, men just när det gäller träning så tycker jag faktiskt ännu sämre om att få höra “vad hurtig du är!”. Så jävla tramsigt! Gällande “duktig” försöker jag verkligen att låta bli att säga det till mina barn (eller egentligen alla!), utan istället försöka visa intresse för dem och inte för vad de presterar. Jag var själv ett barn som alltid fick höra att jag var duktig vilket ledde till att jag fick en enorm prestationsångest i allt jag gjorde, vilket följde med i hela skoltiden och har tagit många år att jobba bort. För vad/vem var jag om jag inte var duktig?

  Tack för att du tar upp viktiga ämnen!

  Svara
  • Little Miss Consumer
   Little Miss Consumer says:

   Ord är så viktiga. Blir väldigt trött på människor som: “- äh, ta det inte så allvarligt, det är ju bara ett uttryck”. Ja, fast ord spelar liksom roll och det spelar roll i vilken kontext de används i. Precis som du skriver handlar det absolut om prestation och om man hela tiden får höra att man är duktig kopplat till en viss handling så kan den handlingen komma att bli ångestfylld till sist. Tycker att du är inne på helt rätt spår där. Samhället är så otroligt baserat på vinst, prestation och att hela tiden bli en “bättre människa” att det inte är konstigt att folk blir utmattade.

   Svara
 3. Bodil
  Bodil says:

  Men, apropå träning så måste jag fråga en sak; hur äter du för att bygga muskler? Tar du protein tillskott, käkar du massor med “vanligt” protein, gainers osv? Och vad är din inställning till tillskott/gainers osv? Anledningen till frågan är att du är en inspiration för mig vad gäller träning; på det viset att du är en vanlig tjej som gör annat också, inte bara fokuserar på träning (det är väldigt lätt att hitta bloggar därute med bara fokus på träning och det funkar inte riktigt för mig) utan tränar “normalt”. Du vill, precis som jag, bli stark och bygga muskler. Jag tycker det är så svårt med just maten, är till på köpet vegetarian, och försöker undvika gluten/socker. Det senare pga hälsoskäl (och pga av HUDEN), inte av ätstörda skäl. Jag har def ingen ätstörning, älskar mat och äter i princip vad jag vill. Mitt problem är att jag tror jag äter för lite, för att bygga muskler. Till saken hör att jag även har ett enormt fysiskt krävande jobb, där jag lyfter några ton (skojar EJ) med kroppen varje dag. Och tränar 3-4 ggr i veckan. Hur skulle du gjort i min sits? Säkert jättesvårt för dig att svara på men jag måste fråga någon! Det är så himla mkt snack om att man inte alls behöver ta protein tillskott eller dricka shakes om man inte tränar på elit nivå, utan man får i sig det man ska genom vanlig mat. Samtidigt säger andra att om man verkligen vill bygga muskler så måste man käka asmycket eller ta tillskott. Jag vet varken ut eller in :/. Hoppas du vill/kan ge ngn insikt i detta! Tack för fin/bra/vettig/klok blogg!

  Svara
  • Little Miss Consumer
   Little Miss Consumer says:

   Jag känner mig inte alls bekväm att diskutera frågor som har med mat att göra. Det finns väldigt bra information att hämta angående protein kopplat till styrketräning på till exempel styrkelabbet.se

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 − nio =