Det jag tycker är coolt med att leva hela sitt liv med depressioner är hur mycket bättre man blir på att hantera dem med åren. Jag känner när en depression är i antågande och även om jag inte gillar det och vet att jag kommer att må skit i några veckor eller månader så har jag lärt mig att acceptera det. För jag vet ju att det inte går att komma undan depressioner på något vis. Genom min älskade psykolog har jag istället lärt mig att säga: jaha, så var du här igen, ja välkommen då så får vi göra det bästa av situationen och se hur länge du stannar på besök den här gången. Jag ser depression som en ovälkommen gäst som jag får göra mitt bästa med att pleasa och hantera tills hen åker tillbaka dit hen hör hemma.

hello-darkness-my-old-friend-new-phone-who-is-this
Den sortens depressioner jag har gör mig inte ledsen eller får mig att känna sorg, de kännetecknas av apati: att inget är roligt. Det är inte kul att äta eller träna, det är inte kul med skola eller att umgås med vänner. Det är inte ens kul att onanera eller ha sex. Men jag fortsätter med alla dessa saker för att på något vis härma en sorts mänsklighet och stanna kvar i livet. För även om alla dessa ting, som jag normalt älskar, inte får mig att må bättre så får de mig inte heller att må sämre och jag vet ju att depressionen alltid, ALLTID går över.

Artist: Gemma Correll

Artist: Gemma Correll

Hur gör man då som vän till någon som går in och ur depressioner eller är deprimerad? Ja, det är så klart väldigt olika men jag uppskattar när mina vänner inte frågar mig konstant om hur jag mår utan bara låter mig vara och låter mig ta kontakt när jag behöver det. För mig funkar det bäst om mina vänner fortsätter som om allt är som vanligt men att de tar hänsyn till att jag inte orkar lika mycket och att jag inte hör av mig eller vill ses. För mig är det otroligt viktigt att man accepterar mitt nej, att man inte fortsätter bombardera mig med meddelanden när jag sagt jag inte orkar prata och att man inte fortsätter höra av sig när jag inte svarar utan istället väntar på när jag har tid och ork att svara. Jag sitter inte lider av min ensamhet, jag trivs och frodas och får energi av den.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett + arton =