Vår b-uppsats handlar om smink och femininitet, vi hade en önskan om att undersöka hur det talas om smink i media och hur smink beskrivs i samband med femininitet och “kvinnlighet”. Jag har länge varit intresserad av vilka känslor som klibbar sig fast vid smink och vad smink ger för associationer och ville därför skriva om något som berörde detta.

Vi fick fyra veckor på oss att finna material, tidigare forskning och teori för att sedan undersöka vår forskningsfråga och skriva själva uppsatsen på 7000-9000 ord. Min briljanta uppsatspartner föreslog en analys av Nyhetsmorgons påfund att på internationella kvinnodagen (8 maj 2016) låta den “manliga” programledaren (Peter Jihde) sminka av den “kvinnliga” programledaren (Tilde de Paula) i direktsändning, enligt Nyhetsmorgon var detta för att “hylla kvinnors naturliga jag på kvinnodagen”. Materialet var perfekt för vår uppsats och vi fann Nyhetsmorgons val att belysa internationella kvinnodagen genom att tala om smink som ett bevis på hur tätt smink och dekorativ kosmetik kopplas samman med femininitet och “kvinnor”. Under forskningsprocessen la vi märke till hur smink ger associationer till något som döljer och även beskylls för att ge “kvinnor” dåligt självförtroende, vilket ni kan läsa mer om i  vår uppsats.

Smink och de känslor och tankar som rör sig runt smink är flytande, smink är nämligen inte bara en sak utan betyder olika för olika personer. För någon kanske det känns som ett påtvingat måste, för en annan kanske det är en kreativ och rolig process, för en tredje kanske det är helt ointressant och för en fjärde kanske det bara är.

I opponeringen som följde på vår uppsats fick vi god feedback från våra kurskamrater, en viktig poäng som de tog upp var hur vi förhöll oss till “kvinnor” och “män”. Kön är en social konstruktion, bara för att man föds med äggstockar gör det inte att man blir mer eller mindre intresserad av ögonskugga eller heminredning, även om vi är av åsikten att kön är performativt och något som skapas har vi ändå valt att utgå från en binär könsuppdelning i vår uppsats, detta p.g.a. att vi vill visa på de strukturer som finns i samhället och vad dessa strukturer får för konsekvenser. I efterhand insåg vi att vi borde ha använt oss av citationstecken (“kvinna”) eller stor begynnelsebokstav (Kvinna) för att undvika att reproducera de normer som vi vill dekonstruera.

En annan viktig poäng vi vill ta upp och utveckla är vår roll och bakgrund. Personligen har jag ett stort sminkintresse och har alltid varit intresserad av skönhet, smink och kosmetika. Jag har haft egen frisörsalong, arbetat som försäljare för skönhetsprodukter i flera år samt drivit en skönhetsblogg sedan 2013. Sedan några år tillbaka är jag feminist och jag har utvecklat ett stort intresse för de diskursers som rör sig runt “kvinnligt” kodade aktiviteter, specifikt skönhet, femininitet och träning. Min förhoppning är att fortsätta med mina studier i genusvetenskap och ytterligare fördjupa mig i dessa ämnen. Jag hoppas att ni finner vår uppsats intressant och givande.

(klicka på länken nedan så kan du läsa vår b-uppsats i sin helhet)

Den osminkade sanningen – PDF